Hyperventilatie

Bij hyperventilatie is er sprake van een snel adempatroon wat niet passend is bij de fysieke inspanning op dat moment. Is dat normaal? Soms wel!

Als je in een brandend huis staat (de stressor) zal je waarschijnlijk ook gaan hyperventileren (stressreactie). En dat is maar goed ook. Door de energie die dan vrijkomt kan je naar buiten vluchten. Deze stressmodus is het gevolg van de adrenaline die vrijkomt. Na het vluchten kan je weer gaan bijkomen. Dit is een prima aanpassing van je systeem.

Tegenwoordig is er vaak sprake van aanhoudende stress door werk, sociale activiteiten of druk die we ons dagelijks opleggen. We moeten veel en alles moet direct. En wat we doen moet dan ook nog goed. Bij deze stress is er dus geen duidelijk eindpunt, het stopt niet. Ook deze stress zorgt dat er adrenaline vrijkomt. De adrenaline gaat ons lichaam in de stressmodus zetten. De spierspanning gaat omhoog, de ademhaling versnelt, de bloeddruk stijgt, je hart gaat sneller kloppen en we zijn heel alert. Klaar voor fysieke actie!

Maar daar gaat het mis. Vaak komt er geen fysieke actie en de stressbron stopt niet. Je lichaam blijft in de stressmodus. En als je dan geen tijd, zin of fut meer hebt om deze stress eruit te laten komen door bijvoorbeeld sport, hobbie’s of ontspanning zal het systeem vastlopen.

Herken jij dit? Heb je ook last van hyperventilatie, wil je hier graag vanaf of even overleggen? Laat het mij hier weten en ik neem contact op je op.

VUL DE VRAGENLIJST IN EN TEST HIER HOE GROOT DE KANS IS DAT JIJ HYPERVENTILEERT!
Hyperventilatie vragenlijst

 

Facebook
Facebook
Google+
https://arendnijenhuis.nl/blog-post/hyperventilatie/
Twitter
Instagram
LinkedIn
Arend Nijenhuis © 2018 | www.arendnijenhuis.nl

Log in or Sign Up