Skip to main content

BCAA

Sport jij regelmatig?

En heb jij ook vaak vermoeide, verzuurde spieren?
Of wil je gewoon goed herstellen? Dan is BCAA echt iets voor jou!

BCAA staat voor Branched-Chain Amino Acids. Dit is een verzameling van drie essentiële aminozuren. 

Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van je spieren. Er zijn circa 500 soorten aminozuren in de natuur waarvan er 21 in het menselijk lichaam voorkomen. Van deze 21 zijn er 8 essentieel. Die kan je lichaam dus niet zelf aanmaken en zullen regelmatig via je voeding moeten binnenkomen. De andere 13 kan je lichaam zelf maken. De essentiële aminozuren zijn:

-Isoleucine

Isoleucine is betrokken bij de opbouw en groei van spierweefsel. Bovendien produceert het stoffen die nodig zijn voor de energieproductie in de spieren.

-Leucine

Leucine helpt de afbraak van spiereiwitten te voorkomen en kan gebruikt worden als energiebron.

-Valine

Valine zorgt samen met andere aminozuren voor spierherstel na lichamelijke inspanning.

-Fenylalanine

Fenylalanine is nodig voor de aanmaak van de neurotransmitters dopamine, adrenaline en noradrenaline in de hersenen.

-Lysine

Dit aminozuur verbetert het concentratievermogen, bevordert de opname van calcium, stimuleert de groei van botweefsel en ondersteunt het afweersysteem. Lysine is ook nodig voor opbouw van bindweefsel.

-Methionine

Methionine is een aminozuur die gebruikt worden voor de synthese van alle eiwitten.

-Threonine

Threonine is nodig voor de opbouw van collageen, elastine en eiwitcellen. Elastine zorgt ervoor dat weefsels flexibel zijn.

-Tryptofaan

Tryptofaan wordt door het lichaam gebruikt voor de aanmaak van serotonine (geluksgevoel) en melatonine (inslaaphormoon).

-Histidine

Dit aminozuur heeft vele functies in ons lichaam. Het is bijvoorbeeld betrokken bij de vorming van eiwitten en heeft invloeden op verschillende metabolische reacties in het lichaam.

Welke zitten in BCAA?

BCAA is een verzameling van de drie essentiële aminozuren:
  •  l-leucine,
  •  l-isoleucine en
  •  l-valine.

Eiwitten

De aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, en eiwitten zijn weer de bouwstenen van je spieren, pezen en bindweefsel. Met sporten vraag je veel van je spieren. Je spieren kunnen op celniveau verzuringen en beschadigingen oplopen, zeker bij intensief of langdurig sporten. En na het sporten gaat je lichaam herstellen en zich versterken. Daar zijn dus wel alle grondstoffen voor nodig.

Tekort

Tekenen van een mogelijk tekort aan BCAA kunnen zijn:
  • Afname spiermassa
  • Afname spierkracht
  • Blessures
  • Spierverzuring
  • Gebrek aan energie
  • Futloosheid en
  • Minder uithoudingsvermogen

Sport jij vaak, intensief of lukt het niet altijd om al voldoende eiwitten binnen te krijgen? Dan kan BCAA echt iets voor jou zijn!

BCAA suppletie

Deze BCAA van Vitakruid is een unieke samenstelling van 3 essentiële aminozuren in poedervorm en te mengen met water of vruchtensap. Ook zit er nog 750 mg Vitamine C in dit supplement om de kwaliteit van het bindweefsel te versterken. Vitamine C is tevens belangrijk voor het goed functioneren van je immuunsysteem en als co-factor om hormonen aan te maken.
Ik wil graag meer informatie

Over Arend Nijenhuis

Arend Nijenhuis is fysiotherapeut MSc. en orthomoleculair therapeut i.o. en  volledig gespecialiseerd in de psychosomatiek. Sinds 2002 werkt hij als fysiotherapeut en is in 2013 gestart met zijn eigen onderneming. Vanuit zijn ervaring en kennis heeft hij het 10 domeinenmodel ontworpen om pijn, stress en vermoeidheidsklachten beter te kunnen analyseren en behandelen.

Gratis overleg