Skip to main content

Meer energie door het ontgiften van je lever!

Wist jij dat je lever dag en nacht hard aan het werk is?

Je lever is een complex en belangrijk orgaan. Het is dag en nacht aan het werk om jouw lichaam fit te houden en te ontdoen van diverse toxische stoffen. Toxische stoffen zijn gifstoffen die op allerlei manier in je lichaam komen. Hieronder leg ik daar meer over uit. De lever heeft overdag trouwens een andere functie dan ’s nachts.

Overdag is je lever is betrokken bij het op peil houden van je bloedsuikerspiegel, opslag van glucose (suiker), het verwerken van voedingsstoffen, het aanmaken van eiwitten en een beetje het ontgiften van je lichaam. Maar ’s juist nachts werkt hij heel hard om je bloed te zuiveren en je lichaam te ontgiften.

Tussen 01.00 en 03.00 (’s nachts) werkt je lever heel hard, maar hij is daar tot ongeveer 11 uur in de ochtend nog mee bezig. Dat dus allemaal terwijl jij slaapt en wakker wordt. Als je laat naar bed gaat of slecht slaapt raakt dit proces verstoord met allerlei consequenties tot gevolg.

Zonder dat we het door hebben krijgen we veel lichaamsvreemde / gifstoffen binnen op een dag. Bijvoorbeeld:

  • benzinedampen en uitlaatgassen
  • verf, lijm en andere klusmaterialen
  • luchtverfrissers, parfum, haarlak, kleurspoeling, make-up,  schoonmaakmiddelen en wasverzachter
  • rook van sigaretten, sigaren maar ook van vuur
  • chloor, bijvoorbeeld in een zwembad of van schoonmaakspullen
  • virussen en bacteriën
  • zware metalen in bijvoorbeeld water
  • pesticide op groente en fruit
  • medicatie

Maar ook bijvoorbeeld het melkzuur wat vrijkomt bij verbranding /sporten en stresshormonen zoals adrenaline en cortisol moeten door de lever worden afgebroken.

Wat is nu eigenlijk het probleem?

Als je lever lang hard moet werken gebruikt hij kostbare mineralen en vitamines die dus niet kunnen worden gebruikt voor het aanmaken van energie, het wegwerken van ontstekingen of het vernieuwen van cellen.

Moeheid, toename van ontstekingen, overbelasting en pijn zijn dan gevolgen van deze situatie. Deze situatie zal nooit in 1 keer ontstaan. Het is een sluipend proces.

Als het ‘aanbod’ van de toxische stoffen groter is dan wat je lever kan wegwerken zullen de stoffen worden opgeslagen in je vetcellen en bindweefsel. Ook zal je lichaam via je nieren, huid, darmen en longen de afvalstoffen gaan wegwerken. In het bindweefsel kan het gaan verzuren (waardoor het bindweefsel sneller stug en gevoelig wordt) en in de vetcellen verstoort het de aanmaak van hormonen zoals leptine. En die is nu juist weer nodig om verzadiging te ervaren na je maaltijd. De kans is groot dat je gaat overeten. Dan moet de lever weer extra aan de slag…  oftewel er ontstaat dan mogelijk een vicieuze cirkel.

Voeding speelt een belangrijke rol

Voeding kan zowel een gunstig als ongunstig invloed hebben op de werking van de lever. Voorbeelden van ongunstige voeding is:

  • Alcohol. Je lever kiest ervoor om éérst de alcohol te verwerken en daarna verder te gaan met het afbreken van voedingsstoffen en het reguleren van vet.
  • Op houtskool gegrild of aangebrand voedsel
  • Landbouwgif op groente en fruit.
  • Varkensvlees is erg vet en daarom veel werk voor je lever.
  • Een grote zout inname is een zware belasting voor je lever om te verwerken.
  • Koffie. De afbraak vak koffie kost veel mineralen zoals magnesium.
  • Kant-en-klaar maaltijden vanwege een hoog gehalte aan transvetzuren, omega-6 vetzuren,zout, suiker en E-nummers.
  • Diverse E-nummer met name 620 t/m 630

Diverse klachten

Als de lever onvoldoende zijn afvalstoffen kwijt kan of hard moet werken gaat je lichaam daarop reageren. Dit zal diverse klachten kunnen opleveren zoals:

  • Vermoeidheid
  • Pijnklachten zoals hoofdpijn en rugklachten
  • Darmklachten (de afvalstoffen tasten het darmslijmvlies aan)
  • Buikklachten (o.a. opgezette buik)
  • Laag gradige ontstekingen
  • Huidklachten
  • Misselijkheid
  • Prikkelbaarheid
  • Depressiviteit

Wat kan je doen?

Om je leverfunctie te helpen is het verstandig om de hiervoor genoemde producten zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast kan het helpen om je lever ook meer rust te geven. Een effectieve aanpak is intermittent fasting. Dat wil zeggen dat je je perioden van eten onderbreekt met een periode van vasten.

Uit onderzoeken blijkt dat je dan je lichaam voldoende tijd geeft om te ontgiften, oude cellen op te ruimen en laag gradige ontstekingen te verminderen.  In je maaltijden kan je dan nog steeds voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Je hoeft dus niet op een houtje te bijten, maar je eet met name minder vaak.

Welke voeding is belangrijk?

De lever heeft veel behoefte aan eiwitten (aminozuren) en vitamine B. Vitamine B heeft meerdere soorten zoals: B1, B2, B3, B6, B8, B11 en B12.

Deze producten zijn  erg goed voor de leverfunctie te optimaliseren:

  1. Appels
  2. Gedroogd of verse abrikozen
  3. Asperges
  4. Bananen
  5. Bessen.
  6. Broccoli
  7. Koolsoorten
  8. Rucola
  9. Selderij
  10. Tomaten
  11. Ui / prei
  12. Knoflook
  13. Groene bladgroenten, maar er zijn er nog veel meer!

Naast voeding zijn er ook mooie voedingssupplementen beschikbaar om je lever te helpen afvalstoffen goed weg te werken en zo klachten te verminderen. Dit is altijd maatwerk en stap 1 is je voedingspatroon zelf.

Er is nooit 1 oorzaak!

Een klacht zal nooit worden veroorzaakt door 1 factor. Zowel fysieke, mentale, emotionele als gedragsmatige factoren spelen altijd een rol. Je leverfunctie kan je goed ondersteunen met gezonde voeding, maar dat is niet voor iedereen hetzelfde. Ook de juiste mate van ontspanning, beweging, slaap en ademhaling zijn belangrijk.

Hulp, motivatie en/of structuur nodig?

Met alleen kennis gaan we geen verandering bereiken.

Kennis is stap 1 om een situatie te begrijpen. Daar krijg je andere fasen om te komen tot het resultaat wat je wilt bereiken.

Ben jij klaar met moeheid, pijn, verzuring en misschien een ongezonde leefstijl?

Stuur dan gerust eens een mail naar info@arendnijenhuis.nl met je situatie en hulpvraag. Misschien kan ik (mogelijk in combinatie met een andere professional) je helpen.

Over Arend Nijenhuis

Arend Nijenhuis is fysiotherapeut MSc. gespecialiseerd in de psychosomatiek en orthomoleculair therapeut i.o.. Sinds 2002 werkt hij als fysiotherapeut en is in 2013 gestart met zijn eigen onderneming. Vanuit zijn ervaring en kennis heeft hij het 10 domeinenmodel ontworpen om pijn, stress en vermoeidheidsklachten beter te kunnen analyseren en behandelen.

Gratis overleg