Koolhydraten hebben we nodig.
Deze leveren energie en zijn ook de belangrijkste energiebron voor je hersenen.
Koolhydraten bestaan eigenlijk uit 3 bouwstenen: glucose, fructose en galactose. Vervolgens kunnen er eenvoudige koolhydraten zijn die bijvoorbeeld uit 2 of 3 bouwstenen bestaan, maar ook complexe die wel uit honderden tot duizenden bouwstenen bestaan. Deze koolhydraten hebben sterke invloed op onze bloedsuikerspiegel, zeker de eenvoudige / snelle koolhydraten.
De glycemische index is een indeling die iets zegt over de reactiesnelheid van de bloedsuikerspiegel op de koolhydraten. Een hoge GI-index (van 100) wil zeggen dat de bloedsuikerspiegel heel snel stijgt. Denk dan aan bijvoorbeeld (druiven)suiker, stroop, honing, wit brood, witte rijst maar ook chips. Daarbij is dan altijd het hormoon insuline (geproduceerd door de alvleesklier) nodig om de bloedsuikerspiegel weer te reguleren tot het juiste niveau. Dit doet hij door ervoor te zorgen dat de cellen in je lichaam de suikers opnemen.
Maar insuline is ontstekingsbevorderend. Dus door hoge bloedsuikers ontstaan er veel micro-ontstekingen, dat heet laaggradige ontstekingen. En een ontsteking produceert afvalstoffen, pijnprikkelende stoffen en kost extra energie. Ook is er een nauw samenspel tussen de insuline en het stresshormoon cortisol. In die zin dat ze elkaar willen tegenwerken. Cortisol wil namelijk de bloedsuikerspiegel hoog houden en insuline wil hem verlagen. En aangezien de meeste mensen dagelijks wel stress hebben, zal deze strijd elke dag doorgaan.
Tegenwoordig is meer dan de helft van onze dagelijkse calorieën die we nuttig afkomstig van geraffineerde (snelle) suikers. Ook eten we vaak wel 7-10x per dag iets. Door de continue aanvoer van deze koolhydraten is er dus ook zeer vaak een aanmaak van insuline. Zo vaak dat de cellen minder gevoelig worden voor insuline en ook minder suiker opnemen uit het bloed. De suikers in het bloed blijven dus hoog en de cellen hebben juist een tekort.
In de cellen zal er vervolgens sprake zijn van een incomplete verbranding om toch energie te kunnen produceren. Dat geeft (melk)zuren en toxische (giftige) afvalproducten. Als deze stoffen niet worden geneutraliseerd door vitaminen en mineralen zoals magnesium en zink worden deze afvalstoffen opgeslagen in je bindweefsel. Dit zal pijn, verzuring en verstijving geven en ook opnieuw een goede zuurstofopname en verbranding in de cel belemmeren. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.
Oh ja en de cortisol zorgt er ook voor dat overtollige suikers worden opgeslagen als vet. Met name rondom de buik.
Dus snelle suikers zijn echte fake energy.
De oplossing zit dus op meerdere vlakken. Van wat je eet, wanneer je eet, welke mineralen en vitamines je binnenkrijgt tot aan ontspanning, stressmanagement en beweging.
Wil je hier hulp bij of meer informatie over, stuur dan gerust even een berichtje.
Over Arend Nijenhuis
Arend Nijenhuis is fysiotherapeut MSc. gespecialiseerd in de psychosomatiek. Sinds 2002 werkt hij als fysiotherapeut en is in 2013 gestart met zijn eigen onderneming. Vanuit zijn ervaring en kennis heeft hij het 10 domeinenmodel ontworpen om pijn, stress en vermoeidheidsklachten beter te kunnen analyseren en behandelen.