Skip to main content

Ben jij ook helemaal klaar met de coronakilo’s?

Dan kan je misschien door deze blog gemotiveerd worden om er weer voor te gaan! Vanuit een onderzoek is gebleven dat 17% van de ondervraagden gemiddeld 2,8 kg waren aangekomen afgelopen jaar. De oorzaak? Veel meer stilzitten, meer eten en meer stress.

Dus hieronder 12 tips! En zoals altijd mag je natuurlijk contact opnemen als je vragen hebt. In deze blog kan niet alles uitgewerkt worden, maar kan ik je hopelijk wel motiveren.

1. Ontspan

Aanhoudende stress zorgt voor toename van het stresshormoon cortisol. En cortisol zal er voor zorgen dat je voeding voor een groter gedeelte wordt opgeslagen als buikvet. Daarnaast krijg je door cortisol ook meer behoefte aan makkelijk eten. Denk dan dus aan snelle suikers of vetrijk eten.

2. Eet vezelrijk

Vezels zorgen voor een vol gevoel en ook voor een goede darmwerking. Eet daarom circa 30-40 gram vezels per dag.

3. Lage GI-index

De GI-index is de Glychemische Index. Deze index geeft aan hoe snel suiker vrij komt in je lichaam. Een hoge score geeft aan dat het product heel veel snelle suikers bevat, denk bijvoorbeeld aan witte suiker, stroop, snoep en koek. Dat wil je liever niet. Overtollige suikers worden namelijk omgezet in vet. Eet dus producten met een lage GI-index.

4. Eetfrequentie

Vraag jezelf ook af of je echt 6, 7, 8, 9 of meer keer per dag iets te eten moet pakken. Is het nodig of is het meer een patroon geworden? Je lichaam zal het waarschijnlijk niet nodig hebben. Kijk eens of je maximaal 4 keer per dag iets kan eten. Bijvoorbeeld de basis 3 maaltijden en 1 tussendoortje.

5. Slaap

In een goede slaap worden al heel wat calorieën verbrand. Maar een goede slaap geeft ook een stabiele hormoonhuishouding. Zo zal de mate van cortisol afnemen en de hormonen die regelen dat je trekt krijgt of vol zit gaan ook beter functioneren. Van een slechte nachtrust krijg je trek omdat het hormoon ghreline meer de overhand krijgt. En dit hormoon zorgt voor het ’trekgevoel’.

6. Tijd

Tuurlijk wil je snel effect. Maar het snelle effect op de weegschaal is met name het afnemen van water en koolhydraten omdat 1 gram koolhydraten wel 4 gram vocht kan vasthouden. Maar voor het verminderen van je vetpercentage zal je ook geduld moeten hebben. Ga eens voor 100 dagen. Daarin kan je een nieuw patroon ontwikkelen en resultaten boeken.

7. Eet minder verzadigde en transvetten.

Dus wees zuinig met vlees, zuivel, gebak, koek en snack.

8. Haal rustig adem

Als jij rustig adem haalt zal je lichaam in een ontspannen modus kunnen komen. Dit is precies de modus waarin je spijsvertering optimaal kan functioneren.

9. Natuurlijk

Heeft hetgeen wat je eet ergens een directe link met de natuur, heeft het ergens aan een boom gehangen of komt het zo uit de machine in een fabriek? Dan weet je denk wel genoeg…

Als iets lang houdbaar is dan kan er ook een lampje gaan branden. Verse producten zijn kort houdbaar. Lang houdbare producten bevatten veel transvetten.

10. Doe niet zo streng

Ga alsjeblieft niet zo’n streng dieet doen. Zo goed als alle wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat je je spijsvertering en hormonale stelsel zo verstoord raakt dat je na je dieet juist meer vet gaat opslaan. Je lichaam is slim. Van een crash-dieet gaat hij juist in een spaarstand. Wees vriendelijke tegen jezelf en probeer elke week een klein stukje van je gedrag aan te passen in de gezonde richting. Tien procent verandering is genoeg. Dan blijft het leuk en haalbaar. En meerdere keren tien procent geeft echt wel een duidelijk effect.

11. Biertje?

Let op met de hoeveelheid alcohol. In alcohol zitten relatief veel koolhydraten die zich kunnen gaan omzetten in vet.

12. Moe worden!

En hoe meer spiermassa jij hebt, hoe meer calorieën je zal verbranden als je zit, loopt of ligt te slapen. Je rustverbranding gaat namelijk omhoog. Dus niet alleen wandelen of joggen, maar ook echt krachtsoefeningen doen.

GRATIS

Zou jij een voedingslijst willen ontvangen met voorbeelden van gezonde koolhydraten, eiwitten en vetten? Stuur dan even een berichtje naar 06 – 34 85 62 21 en ik stuur de PDF naar je toe.

En we sporten op 2 ochtenden ook lekker buiten in Katwijk. Een proefles is altijd gratis! Mocht je interesse hebben hoor ik het graag of kan je ook meer nalezen op de website bij sporttrainingen.

Over Arend Nijenhuis

Arend Nijenhuis is fysiotherapeut MSc. gespecialiseerd in de psychosomatiek en orthomoleculair therapeut (i.o.) Sinds 2002 werkt hij als fysiotherapeut en is in 2013 gestart met zijn eigen onderneming. Vanuit zijn ervaring en kennis heeft hij het 10 domeinenmodel ontworpen om pijn, stress en vermoeidheidsklachten beter te kunnen analyseren en behandelen.

Gratis overleg