Skip to main content

Even wat extra informatie

Bij elke groepsbestelling deel ik ook wat kennis.

Op deze pagina deel ik informatie over voedingssupplementen. Hopelijk helpt dit je om meer inzicht te krijgen in het werkingsmechanisme en doel van een supplement.

Zowel met voeding, suppletie als medicatie zijn er diverse zienswijzen en informatiebronnen (zoals onderzoeken). Het beste is om per persoon te bekijken wat de situatie, de klacht en het doel is. Niet iedereen heeft dezelfde suppletie nodig en elk lijf reageert anders op suppletie. Jij als persoon bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk. Bij zwangerschap, ziektebeelden of medicatiegebruik kunnen niet alle supplementen ingenomen worden. Heb je vragen, neem dan contact op.

Feminosan

 

Een uitgebalanceerde formule voor de overgang

De hormonen oestrogeen en progesteron nemen bij vrouwen af vanaf het 35 ste levensjaar. Deze hormonale veranderingen kunnen diverse klachten geven zoals:

  • Slecht slapen
  • Nachtzweten
  • Prikkelbaar
  • Sterk vermoeid zijn,
  • Spier- en gewrichtspijnen en
  • Stemmingswisselingen

Ook kunnen stress en angstklachten getriggerd worden door deze dysbalans. Stress is ook een grootgebruiker van de bouwstoffen van progesteron, dus stress zelf kan ook de hormoonbalans verstoren. 

Fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen zijn plantaardige oestrogenen (geen hormonen). Ze kunnen in het lichaam de werking van oestrogeen nabootsen en komen voor in verschillende planten zoals hop, rode klaver en soja. Daardoor kunnen klachten die voortkomen uit de hormoonschommelingen rustiger worden.

Rustgevend

In de Feminosan zijn de hop en rode klaver (om de hormoonbalans meer te stabiliseren) samengevoegd met magnesiumtauraat voor rust en OPC die het effect versterkt.

Niet met medicatie samen

Let even op dat Feminosan niet wordt ingenomen als je ook medicatie gebruikt zoals anti-depressivia. De kruiden kunnen namelijk effect hebben op de werking van de medicatie.

Vegan Eiwitpoeder

 

Eiwitten heb je dagelijks nodig voor gezonde cellen

Je hebt als mens dagelijks eiwitten nodig. Zowel je spieren, huid, bindweefsel als pezen bestaan uit eiwitten, met een mooi woord ‘proteïne’. Ook in je bloed zitten eiwitten die de zuurstof vervoeren. Daarnaast werkt je immuunsysteem met eiwitten en worden enzymen ervan gemaakt. Eigenlijk heeft elke cel en proces in je lijf eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren.

Aminozuren

Een eiwit bestaat uit deelstukjes, dat zijn aminozuren. Er zijn 22 soorten aminozuren, zie het maar als de letters van het alfabet, van A tot V dan. Je lichaam gebruikt ze in allerlei combinaties.

Van deze 22 kan je lichaam er 13 zelf maken en 9 moeten er echt via de voeding binnenkomen (de essentiële aminozuren). Daarvoor moet de voeding heel gevarieerd zijn. De essentiële aminozuren kan sowieso uit dierlijke producten halen. Maar daar zitten vaak ook veel verzadigde vetten, omega 6 vetzuren, antibiotica en toxines in. Ook in vis, zuivel, granen, noten en peulvruchten zitten eiwitten.

Hoeveel heb je nodig?

Per kilogram lichaamsgewicht heb je minimaal 0,8 gram eiwitten nodig, maar eerlijk gezegd eerder 1,0 gram. Hierbij gaan ze uit van het minimale om geen tekort te krijgen. Wanneer je zwaar werk hebt, geblesseerd / ziek bent of veel sport zal je lichaam meer cellen moeten opbouwen en kan het ook oplopen naar 2,0 gram per kilo lichaamsgewicht.

Dus iemand van 70 kg zal al snel 70 – 140 gram eiwitten per dag moeten eten. Het liefst in porties van 20-25 gram om ervoor te zorgen dat de vertering wel goed blijft lopen.

Eiwitpoeder helpt een handje

Bij Vitakruid hebben ze nu ook eiwitpoeder. Daarin zitten sowieso de 9 essentiële aminozuren. Drie daarvan zijn erg belangrijk voor spieronderhoud en spiergroei, die heten samen BCAA’s. De 3 aminozuren zijn: eucine, isoleucine en valine. Je kan de eiwitpoeder makkelijk mengen met water of melk en gebruiken na sporten, in je bananenbrood of gewoon op de dag om extra eiwitten binnen te krijgen. De eiwitpoeder (ruim 900 gram) is alleen gezoet met de bladeren van de steviaplant en bevat een natuurlijk vanille aroma. Dus een prima keuze voor het onderhouden van je spieren!

 

Supplement: Curcuma C3-2X

Kurkuma is een plant die meestal in Zuidoost-Azië groeit. De wortel van de plant wordt vaak gebruikt als specerij bij het koken en al 100-den jaren als een zeer effectieve natuurlijk medicijn tegen vele kwalen.  De werkzame stof in de kurkuma is de curcumine.

Voordelen van curcumine

  1. Hulp bij de spijsvertering omdat het helpt voedsel beter af te breken.
  2. Soepeler bewegen. Het kan namelijk verzurende afvalstoffen beter wegwerken en ontstekingen verminderen. Dit kan goed werken bij klachten zoals pees/slijmbeursontstekingen, pijnlijke gewrichten en fibromyalgie
  3. Is een sterke antioxidant. Een antioxidant helpt het lichaam om vrije radicalen (afvalstoffen uit verbranding, hormonen, voeding, medicatie e.d. die cellen beschadigen) op te ruimen.
  4. Effect op je gemoedstoestand omdat het de serotonine en dopamine aanmaak bevordert. Dit zijn de stoffen die zorgen voor een opgewekt en energiek gevoel.
  5. De lever reinigen. Kurkuma ondersteunt de lever met opruimen van afvalstoffen, brengt je stofwisseling in balans en verwijdert daarnaast ook schadelijke stoffen uit je lever zoals metalen.
  6. Afname hoge bloeddruk door gezondere bloedvaten.
  7. Vermindert suikerpieken in het bloed. Het hormoon insuline zorgt er normaal voor dat de hoeveelheid suiker in je bloed in balans is. Als de werking van insuline verstoord is kan teveel suiker in je bloed een gevolg zijn. Curcumine kan de gevoeligheid voor insuline helpen verbeteren en zo zorgen voor een daling van de suikerpieken in je bloed.
  8. Vetverbranding stimuleren. Het versnelt je stofwisseling en helpt zo bij het stimuleren van de vetverbranding. Curcuma stimuleert ook de productie van maagsappen en de werking van de lever en gal. Die zijn nodig om goed vetten te verteren.
  9. Meer rust omdat curcuma kan zorgen voor afname van het stresshormoon cortisol.

Curcuma in voeding

Als je een gerecht klaarmaakt met Kurkuma krijg je al snel 2 mg binnen per theelepel. Deze vorm van kurkuma is niet makkelijk op te nemen, maar dan is suppletie niet nodig en kan juist buikklachten geven bij een overmatige inname.

Als je in een gerecht geen kurkuma gebruikt kan je afhankelijk van je gezondheid / klachten 1 of 2 capsules per dag innemen. Curcuma heeft vele positieve eigenschappen maar kan ook irriterend gaan werken voor je spijsverteringssysteem als je het langere tijd (vaak langer dan 2-3 maanden) in hoge dosis inneemt. Omdat te voorkomen zou je bijvoorbeeld 1 maand wel 1 maand niet kunnen doen.

Wanneer kan je dit supplement beter niet nemen?

Bij de volgende situaties moet je voorzichtig zijn of het niet nemen:

  • Zwangerschap en borstvoeding (te weinig onderzoek naar gedaan).
  • Galblaasaandoening
  • Nierstenen / gevoeligheid voor nierstenen
  • Bloedstollingsaandoeningen
  • Diabetes (suikerziekte).
  • IJzergebrek
  • Medicatie. Kurkumasupplementen kunnen een interactie aangaan met bepaalde medicijnen zoals bloedverdunners en diabetesmedicatie

In bovenstaande situaties is het advies de meest veilige weg te kiezen en geen Curcuma-suppletie te gebruiken.

Gebufferde Vitamine C

Goed voor de weerstand en bindweefsel!

Wat is ‘gebufferd’ precies en wat is het verschil met gewone Vitamine C.

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine en komt met name veel voor in groente en fruit. Denk dan aan paprika, sinasappel, citroen, kiwi, bessen, aardbeien, Alleen eten de meeste mensen zeker niet dagelijks de 2-3 stukken fruit en 400-500 gram verse groente.
Voor aanmaak van bindweefsel in spieren, pezen en gewrichten is Vitamine C essentieel. Met name voor herstel van het weefsel. Ook speelt het een belangrijke rol bij de aanmaak van neurotransmitters, hormonen, omzetting van Cholesterol en mineralenstofwisseling. Het is een anti-oxidant die vrije radicalen (afvalstoffen, toxines e.d.) opruimt en het immuunsysteem ondersteunt. Het heeft dus meerdere taken!
Vitamine C zorgt ook voor betere opname van ijzer en ook andersom. Neem dus Vitamine C suppletie bijvoorbeeld met wat groente en niet op een nuchtere maag.

Welke vorm

Vitamine C is meestal in de vorm ascorbinezuur. Deze zure vorm kan in hogere doseringen maag/darmklachten geven.
Bij gebufferde Vitamine C is de Vitamine C gekoppeld aan calcium-magnesium ascorbaat. Deze is daardoor ontzuurt en heeft een betere opname met minder buikklachten.
Ook zit er mangaan, zink en koper in die vrije radicalen (afvalstoffen) opruimen. Zink is een belangrijk element. Het heeft een positief effect op het immuunsysteem en celdeling. Ook voor de kwaliteit van je huid is het erg belangrijk.
OPC is een druivenpitextract wat kan helpen voor gezonde bloedvaten, werkt als anti-oxidant en balanceert de andere elementen goed uit. Ook quercetine heeft deze taak en L-glutathion helpt bij het hergebruiken van Vitamine C, E en bijvoorbeeld Q10.

Aanbevolen hoeveelheid

De aanbevolen hoeveelheid per dag is 110 mg. Deze lijn gaat erover dat er voldoende aanwezig is om geen ziekte te ontwikkelen. De hoeveelheid vitamine C voor optimaal functioneren ligt hoger en hangt van meerdere factoren af. De veilige bovengrens is 2000 mg per dag. Daarna kan je er buikklachten van krijgen.

SlaapComplex

De SlaapComplex is sinds een aantal maanden een nieuwe suppletie in het assortiment van Vitakruid die qua samenstelling helemaal gericht is op het ondersteunen van een goed slaappatroon.

Het is een erg mooie combinatie van o.a. valeriaan, passiebloem, 5-HTP, citroenmelisse, theanine, magnesium bisglycinaat en B12. Bijvoorbeeld 5HTP is een aminozuur (stukje eiwit) waaruit serotonine en melatonine (het slaaphormoon) worden geproduceerd.

Er zit dus geen melatonine zelf in. Je wilt dat je lichaam leert dit zelf voldoende aan te maken. De valeriaan, passiebloem en citroenmelisse zijn rustgevend omdat ze helpen GABA te produceren waardoor het zenuwstelsel ontprikkeld en rustig wordt. De magnesiumbisglycinaat is een cofactor voor het proces van de 5-HTP omzetting. De B12 als methylcobalamine is van belang voor processen in de cel, met name van het brein en zenuwen.

Inname is een uur voor het slapen gaan.

Slaap heeft altijd veel te maken met actie-rust, stress-ontspanning, leefstijl, dagritme, ademhaling, prikkels, voeding, koffie, suikers e.d. Zorg dus altijd dat daar ook veel aandacht voor is.

Atrimove

Heb jij misschien last van pijnlijke spieren en/of gewrichten?

Dan zou Atrimove een helpende suppletie kunnen zijn. Pijn in spieren en gewrichten heeft veel te maken met:

  • de kwaliteit van het weefsel (soms ook slijtage)
  • de spanning op kapsel en spieren
  • ontstekingsgraad in het bindweefsel en
  • de gevoeligheid voor de ontstekingsindicatoren die hierbij vrijkomen.

De ontstekingsgraad is dan vaak laaggradig en niet acuut. Het weefsel is dus niet duidelijk dik, rood en gezwollen. Maar wel pijnlijk en geïrriteerd bij aanraken of bewegen. Bij een laaggradige ontsteking is er namelijk op celniveau een irritatie gaande. Als deze ontstekingsgraad zakt en de kwaliteit van het betreffende weefsel toeneemt kan pijn en stijfheid dus ook weer afnemen!

Het lichaam gebruikt bijvoorbeeld een zwavel (MSM) om ontstekingen te remmen. Spieren hebben veel magnesium nodig en de bouwstof van hard kraakbeen (in gewrichten) en zacht kraakbeen (bijvoorbeeld in tussenwervelschijven) is o.a. glucosamine en Vitamine C. Chondroïtine is betrokken bij de drukweerstand van kraakbeen. Al deze bouwstoffen zitten bij elkaar in de Atrimove-poeder.

Een acuut ontstekingsproces doorloopt fasen en kan circa 2-6 weken duren. Een laaggradige ontsteking is verbonden aan voeding, leefstijl, slaap, beweging, overbelasting en stress. Dan kan het herstel al snel 3-12 maanden duren.

Het advies is om (als je de Atrimove wilt proberen) dit minimaal 3-4 maanden dagelijks te gebruiken. Het is trouwens een schepje poeder wat je door je drinken doet.

In de praktijk heb ik al meerdere klanten die positief zijn over het resultaat. Maar wel in combinatie met andere helpende factoren!

Heb je nog vragen over voedingssupplementen?

Stuur gerust even een mailtje en ik neem contact met je op.

Ik heb een vraag