Skip to main content

Warme appel/peer granola

En het is klaar binnen 6 minuten!

Heb jij ook wel eens trek in even een ander ontbijt dan je boterham, beschuitje of schaaltje yoghurt? Maar het moet natuurlijk wel lekker en makkelijk te maken zijn. Nou dan is dit recept voor de warme appel/peer granola echt iets voor jou. Je hoeft geen chef-kok te zijn en binnen 6 minuten kan je het klaar hebben.

De benodigdheden

Je hebt maar een paar dingen nodig om het voor elkaar te krijgen:

 • Een bakpan, spatel en mesje
 • Appel
 • Peer
 • Kokosolie
 • Pompoenpitten (kunnen ook ander soort noten of zaden zijn)
 • Kaneel
 • Havermout
 • En als je het iets gezoet wilt hebben kan je er honing of wat basterdsuiker in doen. Een half theelepeltje is al genoeg voor 1 persoon omdat het fruit ook suikers bevat.
 • Je kan de granola zo eten, maar met wat Griekse yoghurt wordt het nog lekkerder.

De uitvoering

 1. Schil de appel en de peer en snij deze in kleine stukjes. Meng deze aan met wat kaneel.
 2. Smelt een beetje kokosolie in de koekenpan en bak de appel/peerstukjes tot ze zacht en licht bruin worden.
 3. Nu kan je er ook eventueel wat suiker of honing aan toevoegen.
 4. Voeg de noten/pitten/zaden toe en bak die mee.
 5. Als laatste voeg je een schep havermout toe.

Langzaam wordt alles wat knapperig. Let even op dat je goed blijft omscheppen zodat het niet aanbakt. Als het een mooie bruine kleur heeft is het klaar. Dan kan het in je ontbijtschaal en maak je het af met (Griekse)yoghurt of kwark.

Heb je grote trek? Doe er dan bijvoorbeeld nog wat blauwe bessen of walnoten op.

Vol gezonde voedingsstoffen

Je kan lange discussies voeren over wat gezond of ongezond is. Dat hangt natuurlijk af van de definitie en de hoeveelheid van bepaalde stoffen die je binnenkrijgt. Zelf hou ik vaak de 80-20% regel in mijn achterhoofd. Dat wil zeggen dat het grootste gedeelte van de maaltijd (80%) bestaat uit stoffen die echt voedzaam zijn voor mijn hoofd en lijf. Deze warme appel/peer granola is dat zeker.

 • De appel en peer bevat veel vezels, koolhydraten, vitamine C, foliumzuur, kalium en magnesium.
 • Kokosolie bevat goede middellange keten vetzuren, is nauwelijks bewerkt en kan goed tegen verhitting.
 • Kaneel bevat magnesium, ijzer, calcium, vitamine B1 en C. Daarbij werkt het ontstekingremmend. Ookal zit er maar een klein beetje in je ontbijt, alle beetjes helpen. En…  het is veel beter dan je beschuitje met hagelslag.
 • Havermout (is een volkoren product) bevat veel vezels, trage koolhydraten, mineralen en vitamines B. Het helpt is het reguleren van je cholesterol en bloedsuikerspiegel.
 • Griekse Yoghurt bevat eiwitten, kalium, calcium, vitamine A, B1, B2, B12, C, E, magnesium, zink en het bevat goede bacteriën voor een gezonde darmflora. Het zit hoger in de calorieën dan magere yoghurt, maar geeft vanwege de vetten en eiwitten ook veel meer verzadiging. Daardoor hoef je na dit ontbijt meerdere uren niks meer te eten.

Er wordt vaak gespannen gekeken naar de hoeveelheid verzadigde vetten in Griekse yoghurt die in aantal hoger zijn dan bijvoorbeeld in magere yoghurt. Dat klopt, maar het blijkt dat dat is gematigde hoeveelheden geen effect heeft op het verkeerde (LDL) cholesterol. Geraffineerde fabrieksvoeding met veel  transvetten, omega 6 en het consumeren van veel suikers heeft wel veel effect heeft op het verstoren van je optimale cholesterol- en vetbalans. Op hoewordje100.nl staan veel tips en boeken van arts W. Cortvriendt die daar verder ook goede uitleg over geeft.

Is het gelukt?

Ik ben benieuwd naar jou granola en of het lekker was! Dus stuur gerust een foto en je mening op naar Arend Nijenhuis  06 34 85 62 21.

Over Arend Nijenhuis

Arend Nijenhuis is fysiotherapeut MSc. en orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in stress- en gezondheidsgerelateerde klachten. Vanuit zijn ervaring en kennis heeft hij het 10 domeinenmodel ontworpen om pijn, stress en vermoeidheidsklachten beter te kunnen analyseren en behandelen. Voeding is 1 van deze domeinen.

Gratis overleg