Skip to main content

Casus Mirjam, 39 jaar.

Hoofdpijn, vermoeidheid en verzuring in de benen met sporten.

In deze casus kijken we mee met de situatie en behandeling van Mirjam*. Ze is 39 jaar, getrouwd en moeder van 3 kinderen. (*Mirjam is niet haar echte naam.)

Ze had bijna 1 jaar lang met grote regelmaat zeurende hoofdpijn (3-4x per week) en soms zelf stekende hoofdpijn tot migraine aan toe (2x per maand). Ook was ze vermoeid in de ochtend en had ze vaak verzuurde benen met en na sporten.

Wat zou hier aan de hand kunnen zijn?

Analyse 10-domeinenmodel

Opvallend was dat ze nooit last had gehad van deze klachten. Vanuit de anamnese bleek dat ze 1,5 jaar geleden met een andere administratieve baan was gestart. In deze huidige baan heeft ze een onprettig contact met haar leidinggevende. Die heeft altijd negatieve feedback op een zeer directieve manier.  Elke keer als hij langskomt houd ze jaar adem in en verstijfd ze. Nu is het zelfs zo ver dat ze met tegenzin naar haar werk gaat en ook haar adem inhoud als hij er niet is.

Haar nek heeft een lichte gewrichtsbeperking in de rotatie, maar dat kan niet al deze klachten verklaren. Haar ademhaling is heel verstijfd in het middenrif, dat is je belangrijkste ademhalingsspier. Ze ademt dus wel rustig qua tempo, maar niet ontspannen.

De verzuring heeft ermee te maken dat het middenrif het lymfestelsel (wat afvalstoffen wegpompt) niet goed kan aanzetten. De vermoeidheid lijkt afkomstig te zijn van een te hoog stresslevel en een tekort aan kwalitatief herstel en ontspanning. Daar speelt een overmatige aanwezigheid van het stresshormoon Cortisol een belangrijke rol in. Bloedonderzoek is prima en de moeheid wordt in de loop van de dag minder. Dat is typerend voor een cortisolverstoring.

Pijn in het hoofd

De pijnzones op het plaatje horen bij een spier, de M. splenius capitis. Dat is een spier die links en rechts aan de wervels van je nek vastzit (vanaf de 3e t/m 7e nekwervel) en loopt tot aan de rand van schedel. Met name een beetje schuin richting je oor.

De M. splenius capitis van Mirjam is erg gespannen en heeft diverse triggerpoints. Dat zijn spierverhardingen, oftewel lokale samentrekkingen van spiervezels met ophoping van verzuring (lactaat).

De M. splenius capitis kan zorgen voor een zijwaartse beweging of rotatie van je nek. Ook kan hij je nek ‘verstijven’.

Bij Mirjam was er sprake van een verstijving van haar nek door stress.

Behandeling

De behandelbare aspecten komen voort uit de uitgebreide analyse volgens het 10-domeinenmodel. Dus op welk domein zijn er dominante herstelbelemmerende en klachtprovocerende factoren. En op welke domeinen kunnen we aan de slag om klachten te verminderen en het herstel weer te optimaliseren. De hulpvraag staat daarbij altijd centraal.

Mirjam wilde graag weer zonder hoofdpijn haar werk kunnen doen en de verzuring met sporten kwijtraken.

Triggerpoints

Bij Mirjam hebben we gewerkt aan het verminderen van 3 triggerpoint in de M. splenius capitis. Tevens hebben we gekeken naar de emoties en gedachten rondom de situatie van haar werk. Daarbij heeft ze een andere coping- en communicatiestijl geleerd om beter om te gaan met haar leidinggevende en de spanning die ze daarvan kreeg.  Uit de gesprekken (waarom reageer je zoals je reageert..) bleek ook dat situaties van vroeger nog meespeelde in de stressreactie op haar huidige werk. Haar leidinggevende leek erg op een nare docent van vroeger die haar vaak kleineerde.

Ademhaling

Middels ademhalingsoefeningen en een betere herstelactiviteiten kan ze zich beter en sneller ontspannen. Door haar verbeterde middenrifademhaling heeft ze ook geen last meer van de verzuring in haar benen. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we ook het bindweefsel rondom het middenrif ‘los gemaakt’.

Voeding

Om de klacht zover mogelijk te verminderen hebben we nog gesproken over welke voeding migraine kan uitlokken en welke voedingspatronen juist helpend zijn om je energie terug te krijgen.

Het eindresultaat

De klacht is 80-90% weg binnen 5 behandelingen. Dus bijna geen hoofdpijn meer. Hooguit nog 1x per maand een uurtje na te hard werken.

Mirjam voelt zich fysiek en mentaal veel sterker en heeft ook veel over zichzelf geleerd. Ze weet nu waarom haar lijf bepaalde signalen gaf en hoe ze daar het beste op kan reageren.

En… het sporten gaat weer heerlijk!

Vragen

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze casus, neem dan gerust even contact op door een mail te sturen naar info@arendnijenhuis.nl.

Ik wil graag meer informatie

Over Arend Nijenhuis

Arend Nijenhuis is fysiotherapeut MSc. gespecialiseerd in de psychosomatiek en orthomoleculair therapeut. Sinds 2002 werkt hij als fysiotherapeut en is in 2013 gestart met zijn eigen onderneming. Vanuit zijn ervaring en kennis heeft hij het 10 domeinenmodel ontworpen om pijn, stress en vermoeidheidsklachten beter te kunnen analyseren en behandelen.

Gratis overleg