Skip to main content

Wist jij dat er verschillende soorten stress zijn?

Bij stress denken mensen vaak aan emotie, tegenslag, werkstress, burn out e.d., maar dat is eigenlijk alleen de emotionele vorm van stress. Je hebt ook stress door slaaptekort, tekort/teveel aan voeding, overprikkeling, een verkeerd circadiaans ritme en…

Ken jij ook oxidatieve stress?

Oxidatieve stress is heel normaal in de natuur. Het is het verouderingsproces van een cel. Dat betekend chemisch gezien dat incomplete moleculen een reactie aangaan met zuurstof. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ijzeroxide (roest van een fiets) of het bruin worden van een aangesneden appel. Ook dat is een vorm van oxidatie / veroudering. Maar oxidatieve stress is ook een vorm van bedreiging voor je lichaam. De kwaliteit, zeg maar fitheid, van een cel gaat achteruit en er moet energie worden gestopt in het herstel. Herstel in je lichaam zal gepaard gaan met een ontstekingsreactie en dus met een toename van pijngevoeligheid.

Oxidatieve stress door vrije radicalen

Een vrije radicaal, wat is dat? Een vrije radicaal is een atoom die niet compleet is. Hij mist een elektron. Daardoor is dat atoom instabiel en pikt een zuurstofmolecuul van ander weefsel.

Een lekker wetenschappelijke benadering, maar het is eigenlijk een soort ‘egoïstische-dief-cel’. Hij pikt een stukje van een gezonde cel om zelf compleet te zijn.

Daardoor ontstaat er een beschadiging van gezonde cellen in ons lichaam. Vaak gebeurt dit in zuurstofrijke weefsels zoals slijmvliezen en/of gewrichts kapsels. Met als gevolg ongecontroleerde celdelingen, snellere veroudering, een hogere mate van ontstekingsreacties en daardoor een grotere kans op pijn en gezondheidsklachten.

Pijn en chronische ontstekingen

Heb jij regelmatig pijn en/of ontstekingen van gewrichten, pezen, spieren of ben je lang verkouden? Dan kan het zo zijn dat jij ook last hebt van oxidatieve stress.

De oplossing

Voor resultaat op lange termijn zal de oplossing voor deze vorm van stress zitten in:

 1. het verminderen van de vrije radicalen en
 2. het vergroten van inname van anti-oxidanten.

Vrije radicalen kunnen toenemen door ongezonde voeding, stresshormonen, overmatig sporten of juist de verzuring van onvoldoende beweging. Welke punten uit de opsomming herken jij?

Over anti-oxidanten zal er een aparte blog worden geschreven. Dit heeft te maken met specifieke voedingsproducten.

Oorzaken van vrije radicalen

Onderstaande factoren kunnen zorgen voor een overschot aan vrije radicalen of een vermindering van antioxidanten:

 • Straling, zoals röntgenstraling en uv-straling van de zon
 • Tabaksrook en alcohol
 • Koffie
 • Geneesmiddelen
 • Bewerkte voeding: voeding die is bewerkt door mensen of productieprocessen. Bijvoorbeeld door middel van roken, zouten, toevoegen van conserveringsmiddelen, suikers, zouten enzovoort
 • Frisdrank
 • Zware lichamelijke inspanning en overbelasting of juist te weinig beweging
 • Stress (adrenaline en cortisol)
 • Infecties en ontstekingen
 • Teveel eten
 • Hoge bloedsuikerspiegel

Wil jij van je klachten af?

Heb jij regelmatig pijnklachten in je spieren en gewrichten en lukt het met reguliere (fysio)therapie niet om het in een aantal weken op te lossen?
Neem dan binnenkort contact op
en ik maak een persoonlijke analyse voor je.

Bovenstaande informatie van de vrije radicalen en anti-oxidanten zal niet los staan van andere factoren zoals:

 • stress,
 • slaap,
 • ademhaling,
 • voeding en sport.

In mijn praktijk analyseer ik de klachten vanuit het 10 domeinenmodel. In dit model staan 10 gezondheidsgebieden centraal die onderling altijd direct invloed hebben op elkaar. Het gedurende lange tijd goed laten functioneren van een domein zal nooit los staan van de kwaliteit van de andere domeinen.

10 domeinenmodel

Het 10 domeinmodel heb ik persoonlijk ontworpen en laat zien hoe tien belangrijke gezondheidsfactoren continu invloed op elkaar uitoefenen. Bij een ideale samenwerking tussen deze 10 domeinen is de Physis maximaal. Physis is latijns voor het zelfherstellende vermogen van je lichaam. Bij de meeste aanhoudende lichamelijke pijn- en stressklachten is het zelfherstellend vermogen uit balans.

Lees hier meer over het 10 domeinenmodel.

Over Arend Nijenhuis

Arend Nijenhuis is fysiotherapeut MSc. gespecialiseerd in de psychosomatiek. Sinds 2002 werkt hij als fysiotherapeut en is in 2013 gestart met zijn eigen onderneming. Vanuit zijn ervaring en kennis heeft hij het 10 domeinenmodel ontworpen om pijn, stress en vermoeidheidsklachten beter te kunnen analyseren en behandelen.

Gratis overleg