“Ik trek dit niet meer!”
Wist je dat dit de gedachte of uitspraak is die centraal staat bij overspanning?
Er is dan gedurende een langere tijd zoveel (onbewuste) belasting geweest dat je er lichamelijke, mentaal en emotioneel qua energie op bent leeggelopen. De accu loopt langzaam leeg en er allerlei klachten spelen op. Er komt een moment dat je beseft dat je het allemaal niet meer trekt.
Welke klachten dat zijn, hoe dat kan en hoe je aan je herstel kunt werken kom je allemaal tegen in deze blog. Als je vragen hebt over de blog of persoonlijke hulp wilt kan je even kijken op www.arendnijenhuis.nl of vrijblijvend mailen naar info@arendnijenhuis.nl.
Wat is een overspanning precies?
Een overspanning is simpel gezegd ’te lang op spanning gestaan’. Vergelijk het maar met een elastiek wat heel lang op spanning staat. Zo’n elastiek wordt uitgerekt, slap en verliest zijn veerkracht. Als een elastiek zijn veerkracht verliest en dan toch weer veel spanning moet opvangen is de kans ook groot dat hij knapt. Een overspanning is vanzelfsprekend niet leuk, maar gelukkig is je lichaam sterk en gaat van een overspanning niet daadwerkelijk kapot. Het is overbelast en ontregeld. En je lichaam een herstelvermogen! Dus de kracht en mogelijkheid om te herstellen en zelfs op alle fronten sterker te worden. Dus daar gaan we ons in de behandeling van een overspanning natuurlijk op richten.
Welke klachten horen bij een overspanning?
Als je overspannen bent heb je last van minimaal 3 van de onderstaande klachten:
- moeheid
- verstoorde slaap
- snel geprikkeld
- gejaagdheid
- concentratieproblemen en/of vergeetachtigheid
- piekeren
- niet goed tegen drukte / herrie kunnen
- sneller emotioneel
En daarbij heb je last van de onderstaande 2 kenmerken:
- heb je het gevoel dat je het allemaal niet meer aankan en
- wordt je door de klachten duidelijk beperkt in je activiteiten thuis of op je werk.
Herken jij jezelf in dit klachtenbeeld?
Laat dan de informatie even rustig doordringen, denk er over na, lees het weer terug en neem op je eigen tijdstip contact op. De klachten van een overspanning zijn niet blijvend. Het is de situatie in het ‘nu’ als reactie op wat er allemaal gebeurt en gedaan is.
Heb je behoefte aan verdere uitleg of professionele hulp, neem dan vrijblijvend contact op. Kijk op wwww.arendnijenhuis.nl voor meer informatie.
Veelvoorkomende klachten bij overspanning
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Vaak moe
- Pijn op meerdere plekken in je lichaam
- Haaruitval
- Menstruatieproblemen
- Vermoeide spieren
- Verharde spieren
- Spierkrampen
- Buikklachten
- Hartkloppingen
- Benauwdheid
- Evenwichtsproblemen
“Overspanning is een signaal. Zorg dat je er naar luistert”.
Evelien had geen stress, maar is nu wel overspannen. Hoe kan dat?
Evelien is leerkracht. Ze werkt 32 uur en heeft een leuk huis met een grote tuin. Haar man werkt fulltime en ze hebben een gezin met 3 kinderen die allemaal gelukkig gezond zijn. In de avonduren gaat ze vaak sporten, zit ze in de activiteitencommissie van de tennisvereniging, de ouderraad van school en wil je graag haar vriendinnen ook wekelijk spreken.
Haar motto is: Wat ik doe, doe ik goed. Half werk is geen werk.
Ze had eigenlijk nooit stress zei ze, maar werd wel steeds vermoeider en kreeg slaapproblemen. Toen daar nog hoofdpijn, vergeetachtigheid en duizeligheid bij kwam gaf de huisarts aan dat er sprake was van een overspanning. Hoe kan dat? Dat heeft te maken met de volgende punten die ik bespreek in deze blog.
Optelsom en balans
Bij overspanning spelen meerdere factoren een rol. Vaak is het een opeenstapeling van dingen die je van jezelf ‘moet’, dingen die je graag ‘wilt’, gebeurtenissen die je overkomen, een leefstijl die onvoldoende ruimte heeft voor herstel en een karakter van hard werken, niet snel opgeven, goede kwaliteit leveren en ook zorg hebben voor anderen. Dit alles bij elkaar heet ‘de belasting’. Daarnaast heb je ook je ‘belastbaarheid’.
Je belastbaarheid bestaat bijvoorbeeld uit:
- Je gezondheid
- Je mindset
- Je slaapkwaliteit
- Je voeding
- Je rustmomenten
- Je sociale vangnet
Bij een overspanning is de belasting gedurende langere tijd groter geweest dan je belastbaarheid en heb je onvoldoende herstel kunnen pakken of genomen.
Ik heb helemaal geen stress
Met regelmaat zie ik cliënten die wel overspannen zijn, maar aangeven dat ze geen tot nauwelijks stress hebben gehad. Wat is daar aan de hand? Liegen ze, hebben ze een bord voor hun kop of ontkennen ze hun probleem? Nee hoor, er zijn 3 redenen:
Reden 1:
Er is geen acute stress geweest, dus de duidelijke signalen van stress zijn weggebleven. Het is zo geleidelijk gegaan dat je de veranderingen eigenlijk nauwelijks doorhebt. Denk maar aan de kikker die gewoon in een pan met water blijft zitten als die opgewarmd wordt. De verandering is geen duidelijke bedreiging en valt soms ook gewoon niet op.
Reden 2:
Stress is puur een woord voor een bepaald gevoel. En het kan dus zo zijn dat iemand onrust merkt in zijn of haar lichaam en dat niet labelt als ‘stress’. Er is dan voor die persoon ook geen stress. Die persoon noemt het misschien ‘moeheid’, of ‘ik sta vaak aan’.
Reden 3:
Veel mensen geven aan dat leuke dingen geen stress kunnen geven. Het geeft ze een goed en prettig gevoel, terwijl stress juist iets onprettigs heeft. Deze gedachtegang klopt in basis niet omdat stress een opbouw is van alertheid / concentratie die ook plaatsvind bij leuke activiteiten.
Wanneer is het dan een burn-out?
Als de klachten langer dan een half jaar duren en het gevoel van moeheid sterk toeneemt en aanvoelt als fysiek en emotioneel uitgeput zijn, kan er sprake zijn van een burn-out. In deze blog gaan we daar niet verder op in, maar bij vragen kunt u altijd en mail sturen naar info@arendnijenhuis.nl en kunnen we vrijblijvend overleggen wat de situatie is.
Wat kan je eraan doen?
Het herstel van een overspanning verloopt in verschillende stappen. Aangezien er geen sprake is van een lichamelijke schade, zal het herstel dus ook anders verlopen dan bijvoorbeeld bij een verzwikking van je enkel, spierscheur of operatie. Het is een herstelproces met nadruk op proces. Leg jezelf dus geen druk op om bepaalde resultaten te moeten boeken. Deze druk zal je herstel eerder vertragen dan bevorderen.
Stap 1
Belangrijk in deze stap is dat je begrijpt wat een overspanning is door er over te lezen en te praten met anderen. Zorg ervoor dat je ook spreekt met professionals, aangezien vrienden en bekenden allemaal hun eigen ervaring, mening en visie hebben. Met de beste bedoelingen kan dat ook zorgen voor onrust.
Stap 2
Accepteer dat je overspannen bent. Door het te negeren of je er tegen te verzetten worden de spanning en moeheid alleen maar groter. Maar acceptatie is niet een trucje of enkel een keuze. Het is een proces waarin het soms wel lukt en soms ook gewoon niet.
Stap 3
Overzicht creëren in herstelbevorderende en herstelbelemmerende activiteiten wat betreft ademhaling, voeding, slaap, werk, sport e.d. in deze fase kan je ook je eigen stressmanagement, kwaliteiten en valkuilen onder de loep nemen.
Stap 4
Opbouwen van energie en het adequaat managen van je energie. In deze fase ga je ook je werk en andere verplichtingen weer oppakken. Maar hopelijk wel met een versie 2.o
Stap 5
Signaalherkenning & terugvalpreventie. Hoe ga jij ervoor zorgen dat het nog heel lang goed met je gaat? Met name door je eigen stresssignalen goed te kennen, te herkennen en erop te anticiperen.
Schakel professionele hulp in!
Bovenstaande stappen kan je gaan proberen zelf te volgen, maar ik zal je echt aanraden om daar professionele hulp bij in te schakelen.
Waarschijnlijk ben je een harde werker, doorzetter en zeur je niet snel. Door het nu weer zelf te gaan doen, ga je eigenlijk verder op hetzelfde spoor wat je al lang gevolgd hebt.
In de 5 stappen die ik volg zitten meerdere lagen, technieken, adviezen en processen gericht op je:
- voeding,
- ademhaling,
- hartcoherentie
- stressmanagement,
- slaap,
- beweging en ontspanning.
Effectieve hulp
Alleen door deze goed te doorlopen kom jij weer snel en sterk op de been te staan. Sta het toe dat het nu gewoon even niet meer gaat en dat anderen je mogen helpen. Waarschijnlijk heb je al lange tijd heel veel voor anderen gegeven en is het nu tijd om goed voor jezelf te gaan zorgen.
Ik kan je helpen
Mijn aanpak van de 5 stappen is gebaseerd op wetenschappelijke onderbouwing, richtlijnen, 20 jaar kennis en ervaring en zet jou hulpvraag altijd centraal. Ik werk met praktische handvaten voor zowel fysieke als mentale domeinen. Een klacht staat bij mij nooit op zichzelf, maar altijd in een brede analyse van 10 domeinen.
10 domeinenmodel
In de behandeling richten we ons op jouw doel. Dat doel is het resultaat wat we samen willen bereiken. Dat zetten we neer als richtpunt.
Om dat te kunnen bereiken gaan we analyseren op welke van de 10 domeinen jij hulp kan gebruiken. Alle elementen hebben namelijk dagelijks sterke invloed op elkaar. Dit is het proces wat tijd kost en richt zicht op jouw doel.
Binnen 3-5 behandelingen een duidelijk resultaat
Dat is waar ik voor ga. Hoe dat mogelijk is?
- We nemen uitgebreid de tijd
- De analyse en behandeling is breed
- De opdrachten en handvaten zijn praktisch
- Er is commitment naar het herstelproces
Gratis overleggen
Heb jij kenmerken van overspanning of ben je momenteel overspannen en zou je graag beter in je vel willen zitten? Neem dan kosteloos en vrijblijvend contact met mij op en we bespreken je vragen en de mogelijkheden.
Over Arend Nijenhuis
Arend Nijenhuis is fysiotherapeut MSc. gespecialiseerd in de psychosomatiek. Sinds 2002 werkt hij als fysiotherapeut. Vanuit zijn ervaring en kennis heeft hij het 10 domeinenmodel ontworpen om pijn, stress en vermoeidheidsklachten beter te kunnen analyseren en behandelen.